Op 17 september 1999 werd La Pasión in de Nieuwe Boteringestraat 64, Groningen feestelijk geopend. Op 1 juli 2002 werden de deuren gesloten. Een verzoek aan gemeente Groningen om een tijdelijke subsidiëring in de exploitatielasten, afbouwend voor een periode van 5 jaar, ketste helaas af voor dit multiculturele kleinschalige cultureel centrum, met de Argentijnse tango hoog in het vaandel.
Sleutelwoord: Passie

La Pasión sloot na een bevlogen periode haar deuren. Velen uit de Groninger tango scene en daarbuiten bewaren hun eigen herinneringen en hebben in deze periode plezier beleefd. De aankondiging van de oprichting van La Pasión werd gedaan op 20 maart 1999 in het Golden Tulip Hotel in Zeegse, tijdens het verjaardags feest van Johan Meijering.

De officiële opening op 17 september startte in de Nieuwe Kerk. Aansluitend was er een spetterend openingsceremonieel in de Nieuwe Boteringestraat onder de bezielende leiding van Joop Dagelet.

Een korte opsomming van activiteiten: een klankschalenconcert, een modeshow uit de jaren ’20, we dansten op het Waagplein voor Máxima en Willem Alexander met 6 dansparen en overhandigden aan hen het eerste exemplaar van de Jubileum Tango-CD La Pasión del Tango. Een live-concert opgenomen in La Pasión ter gelegenheid van haar tweejarig bestaan.

En zo was er de soap met de gemeente over de pui van La Pasión. Gevolgd in 2001 door de publieksprijs op de dag van de architectuur. Dansend schilderen op blote voeten onder leiding van Gerriet Postma in samenwerking met Annet Gabriëlse. Een onvergetelijke Russische avond. Optredens van zangeres en accordeoniste Irena Filippova en zangeres Milagros López.

Exclusieve concerten van wereldsterren als Mike Rowland, Ustad Zamir Ahmed Khan een ensemble uit India en wereldmuziek van de Franse gitaarvirtuoos Pierre Pouget. Een dansoptreden en workshops van Ricardo en Nicole. Acte de présence van schrijver/dichter Simon Vinkenoog. Vertelavonden door Willem de Ridder en een heuse Stad-safari. Een bijzondere reünie van balletdansers. Caribean Flavour, avonden vol Salsa en gezelligheid. Diverse tentoonstellingen met o.a. schilderijen uit Rusland en Argentinië. Een tangomarathon van twee dagen enz. Je herinnert je vast wel iets!

Het La Pasión-project is echter nog niet af, de cirkel nog niet rond. We willen het graag een mooie plek geven in de vorm van een boek en een documentaire. Al het aanwezige materiaal zal worden doorploegd. En dat is veel, zoals foto’s, perspublicaties, video-opnamen, radio en tv uitzendingen etc. Helaas niet altijd van de allerbeste kwaliteit, maar toch. La Pasión was 7 dagen per week geopend. Tientallen vrijwilligers verleenden hun medewerking

 

IMG_0843---kopie Op Ameland werd door Johan de laatste hand gelegd aan het manuscript voor de boeken en tot in de kleine uurtjes gewerkt om de deadline te halen. Op 19 september 2015 werden beide boeken gepresenteerd.